Dzieciak w kuchni

Wpis

sobota, 07 kwietnia 2012

Szybki mazurek kajmakowy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 kg krówek
  • 1 szkl. mleka
  • bakalie do przybrania

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, cukru, jaja i soli wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 minut. 

Do garnka wrzucić krówki, zalać połową mleka, rozpuścić i mieszać aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać mleka, jeśli zbyt rzadka odparować na małym ogniu uważając, by nie przypalić. 

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, również brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby nie powstały bąble. Piec 15-25 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. 

Po upieczeniu ciasto wystawić, by ostygło. Ciepłą masę krówkową wylać na ciasto, jak trochę ostygnie udekorować bakaliami, czekoladą itd. Smacznego!

Niestety z braku odpowiedniej formy mój tegoroczny mazurek jest okrągły :) To na szczęście nie przeszkadza, robię go co roku i zawsze szybko znika ze stołu :). 

 

mazurek kajmakowy

2012/04/07 09:33:59

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
dzieciakwkuchni
Czas publikacji:
sobota, 07 kwietnia 2012 09:33

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/07 09:56:06:

    Piękny ten mazurek :)

    Wesołych świąt!

  • Gość KrzychoSław i SławoKrzych napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/04/07 17:26:28:

    Ciekawe czy pyszny? Pyszny? Daj spróbować!!

  • dzieciakwkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/07 17:33:04:

    Pewnie, że pyszny :) Następnym razem jak będę robić to zrobię trzy i jednego Wam przyniosę :)

  • Gość napisał(a) z 195.184.82.* komentarz datowany na 2012/05/19 11:35:04:

    aaaale to smacznie wygląda!

    czekam na przepis na wczorajszy tort!
    Ka

Dodaj komentarz